top of page

Litteraturpris til Johan Ingvald Borgos

Forfatteren Johan Ingvald Borgos er tildelt Språklig samlings litteraturpris 2020 for boka Samer ved storhavet (Orkana forlag). Borgos bruker ei talemålsnær språk­form og viser at litteratur av høg klasse kan skapes på et folkelig bokmål. Den konsise uttrykksmåten står godt til språkforma og danner ei god ramme rundt skildringa av mennesker som lever under tidvis harde vilkår.

Foto: Hilde Jørgensen, Bladet Vesterålen

Johan Borgos er historiker utdanna ved Universitetet i Tromsø, og har i mer enn 30 år arbeida med lokalhistorie i Vesterålen. Samer ved storhavet omfatter også den østre delen av Hinnøya, slik at hele området vest for Tjeldsundet dekkes. Personene i boka er menneskene vi møter i gamle folketellinger, kirkebøker og andre dokumenter. Hoved­vekta legges på kulturen og historia til den samiske delen av befolkninga, ei folke­gruppe som ellers ofte utgjør bak­grun­nen. Enkeltpersoner portretteres med varme og innleving, og i tillegg gir boka et innblikk i det samiske kultur­fellesskapet og oppfinnsom­heten i utnyttinga av naturressurser på land og hav.

Litteraturprisen finansieres av Tomas Refsdals litteraturfond. Prisen deles ut til bokmåls­forfattere eller -skriben­ter som i sitt litterære arbeid bruker de folkelige formene i bokmålet. Gjen­nom prisen ønsker Landslaget for språklig samling å verd­sette forfattere og skribenter som gir det folkelige bokmålet en plass i offent­ligheten og i mediebildet.

Dette er 48. gang prisen deles ut. Den blei første gang delt ut i 1963, og har blant andre gått til Kåre Holt, Dag Solstad, Mona Høvring og Per Petterson. Mer informasjon om prisen og prisvinnere: https://www.sprakligsamling.no/litteraturprisen

Her kan du lese en artikkel fra Bladet Vesterålen, som dekka prisutdelinga.

Prisutdelinga
.pdf
Download PDF • 1.48MB

Framheva poster
Siste innlegg
Arkiv
Søk på tagger
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page