top of page

Talemålsnært bokmål – hvordan kan jeg skrive?

Føler du at konstruksjoner som «en jente oppe på broen kastet en sten i elven» er unaturlige for deg? Har du egentlig mer lyst til å skrive «ei jente oppe på brua kasta en stein i elva» og liknende, i tråd med vanlig talespråk i store deler av landet, men trenger litt hjelp og råd for å komme i gang? Da er disse sidene for deg! Her finner du nyttige råd, tips og annen informasjon om å skrive talemålsnært bokmål – et moderne og framtidsretta bokmål som heller vektlegger det språket folk faktisk bruker i tale enn stive og talemålsfremmede former som hører fortida til.

«Talemålsnært bokmål-plakaten»

Vi har også lagd en plakat som oppsummerer noen av de viktigste formene i talemålsnært bokmål. Plakaten er i PDF-format (A4).

Heng den opp, på kontoret, i redaksjonen, i klasserommet, på lærerværelset, på oppslagstavla hjemme, sett den inn i ringpermen din, og vis den til alle du kjenner!Heftet «Å skrive radikalt bokmål»

Landslaget for språklig samling har lagd et eget hefte som inneholder fyldig informasjon om talemålsnært bokmål, tradisjonelt kalt radikalt bokmål. I tillegg til beskrivinger av de delene av bokmålsformverket som er aktuelle å bruke i radikalt bokmål, finner du i heftet stoff som historisk bakgrunn, språkpolitiske momenter, råd om konsekvens og stil, og tekstprøver fra forskjellige sjangere.

Heftet blei første gang gitt ut i 1986, og vi har nå lagd en elektronisk versjon som du kan laste ned her (PDF-format). Heftet er revidert og oppdatert etter 2005-reformen for bokmål. Heftet kan også leses på nettsidene via hovedmenyen. Heftet som kan lastes ned under, er automatisk generert fra innholdet på nettsida.


 

bottom of page