top of page

Får barn til å tegne på Østfold-dialekt

Tegneren Øistein Kristiansen fra Sarpsborg mottar språkpris for bruk av Østfold-dialekt i sine TV-programmer for barn. Prisutdeler Landslaget for språklig samling (LSS) mener Øistein Kristiansen bidrar til økt språktoleranse med sitt språkvalg i mediene.

LSS deler jevnlig ut Esther Refsdals minnepris til personer eller institusjoner som i medier og offentlig språkbruk markerer seg med ei folkelig språkform, skriftlig eller muntlig, som enten er radikalt bokmål eller en dialekt som ligger nært opptil det. Denne gangen er det tegneren Øistein Kristiansen, også kjent fra «Øisteins blyant» på barne-TV (NRK) som får prisen.

Nå hentær jeg tre blyantær – Vi får høre at barn begynner å snakke på Østfold-dialekt når de tegner etter å ha sett Øistein Kristiansen i aksjon, sier styreleder i LSS Thomas Hoel. Dette viser hvor viktig mediespråket og den offentlige språkbruken er, og at enkeltpersoners språkvalg får betydning for holdninger og språktoleranse i landet vårt. Med denne prisen ønsker vi i LSS å verdsette institusjoner og personer som gir det folkelige språket eller det radikale bokmålet en plass i offentligheten og i mediebildet.

Stas å bli satt pris på Øistein Kristiansen, som i mange år har brukt sin Sarpsborg-dialekt i ulike TV-programmer, syns det er stas å bli satt pris på.

– Det er veldig moro å få bekreftet at jeg gjør gode valg: «Vi liker Sarpedialekta di, den er så hjemmekoselig», hører jeg ofte. Men å vinne en pris kommer som en spesielt morsom overraskelse.

Når jeg skrev manuset til «Øisteins blyant», kom fort spørsmålet «Hvordan skal Øistein snakke?» Jeg bestemte meg like kjapt: «Åssen ska Øistein preke?» Ja, det hørtes mer riktig ut. Jeg ville at programmet skulle ha en sterk identitet, ikke bare på tegningene, men hvordan jeg ser ut og snakker. Øisteins blyant skulle ha et hjem og det måtte bli Sarp!

Tid og sted Overrekkelsen finner sted torsdag 12. januar kl. 13 på Litteraturhuset i Fredrikstad.

Mer informasjon om prisvinneren: www.oistein.com og om prisen og LSS: www.samnorsk.no/priser

Tidligere prisvinnere Nyhetsoppleser og journalist i NRK: Kari Bækken Larsen (2009) Dagbladet (2012)

Framheva poster
Siste innlegg
Arkiv
Søk på tagger
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page