top of page

Språklig samlings litteraturpris 2016 til Camilla Otterlei

Når man møter en bjørn ...

Forfatteren Camilla Otterlei fra Drammen mottar Språklig samlings litteraturpris 2016 for barneboka Kunsten å møte en bjørn. Prisutdeler Landslaget for språklig samling (LSS) mener Camilla Otterlei gjennom bruk av en talemålsnær språkform gir et bidrag til ei utvikling som peker fram mot et felles norsk skriftspråk.

Språklig samlings litteraturpris deles ut til bokmålsforfattere eller -skribenter som i tillegg til litterære kvaliteter bruker et språk som har et visst preg av de folkelige formene i bokmålet. Dette er 45. gang prisen deles ut. Den blei første gang delt ut i 1963, og har blant annet gått til Kåre Holt, Dag Solstad og Mona Høvring. Det er 15. gang prisen går til en kvinne.

... må man se den i øynene

– Camilla Otterlei tar på en fin måte fatt i problemet med barn som mobber og voksne som ikke ser hva som foregår, sier styreleder i LSS Thomas Hoel. Boka «snakker» talemålsnært til barna på deres eget språk og setter ord på vonde opplevelser barna kan ha.

Den presise teksten sammen med de levende illustrasjonene gjør boka til et funn for høytlesing for barn. Det talemålsnære og dagligdagse språket er viktig, ikke bare for at barnas forståelse av teksten, men også for barnas språkholdninger. Holdninger skapes tidlig i livet, og forfattere av tekster for barn påvirker mer enn de kanskje tror. Med denne prisen ønsker vi i LSS å verdsette forfattere og skribenter som gir det folkelige språket eller det radikale bokmålet en plass i offentligheten og i mediebildet.

Stas å bli satt på pris på

Camilla Otterlei, som har flere bøker for barn og ungdom bak seg, syns det er stas å bli satt pris på.

– Jeg er utrolig stolt over å få Språklig samlings litteraturpris 2016. Stolt fordi det er første gangen prisen blir tildelt en barnebokforfatter, og fordi det akkurat er Kunsten å møte en bjørn som blir gjort ære på. Det å skrive om og for barn kjennes veldig meningsfylt, og språket er kanskje det viktigste virkemidlet for å lykkes med det. Jeg ønsket å formidle barnets møte med en virkelighet hvor det finnes farer og voksne som svikter. Den litterære fortellerstemmen fant jeg i det språket som ligger tett opp til hvordan jeg sjøl tenker og snakker. Det kjennes veldig bra når det kommer tilbakemeldin­ger om at barn (og voksne) har kjent seg igjen i fortellingen, både som Alf og som bjørnen. Takket være illustratør Jill Moursunds fargerike, fantastiske illustrasjoner åpner det seg mange muligheter til å finne ting å snakke om i Kunsten å møte en bjørn.

Tid og sted

Overrekkelsen finner sted onsdag 25. januar kl. 1230 på Gummibaren, Grønland 57, Drammen.

Mer informasjon om prisvinneren: camillaotterlei.wordpress.com, om prisen og tidligere prisvinnere: www.samnorsk.no/litteraturprisen.

Framheva poster
Siste innlegg
Arkiv
Søk på tagger
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page